|
Under følger noen tips og råd hentet fra
Opplysningskontoret for frukt og grønt;
|
|
POTETER
- Poteter har mange variasjonsmuligheter på grillen. Vanligst er å
bake dem hele i folie. Lag et snitt i toppen. Pensle med olje og dryss med salt. Pakk inn
i folie og legg i glørne. Beregn ca. 3060 min., avhengig av størrelsen på
poteten.
- Det går selvsagt fortere å dele poteten i to eller fire, eller i skiver. Vil man ha
litt ekstra smak og et lekkert sprøtt skall, kan man pensle potetskivene med olje og
drysse på krydder (evt. timian, rosmarin, oregano) og legge dem på risten uten eller
oppå smurt folie på slutten av steketiden for annen grillmat. |
|
LØK
I likhet med poteter kan også løk bakes i folie, hel eller i
skiver. En smørklatt i folien er ikke dumt eller pensling med olje. Skal den bakes hel,
lag et godt snitt i toppen og dryss f. eks. med rosmarin. En skvett rødvin i foliepakken
gir raffinert smak. Grilltiden varierer med størrelsen på løken. 2030 min. er et
godt utgangspunkt. Legges foliepakken i glørne, sparer man plass på risten. |
|
|
|
TOMATER
Tomater er flotte å grille. Jo større de er, desto bedre blir
resultatet. Bifftomater egner seg spesielt godt.
Hvis man ikke pakker dem inn i folie (1020 min.) med litt smør, salt eller krydder
(frisk rosmarin, oregano, persille), er det fint å bruke stekebrett i aluminium. Eller
smurt folie. Da blir tomatene også brune. På stekebrettet kan de gjerne legges i tykke
skiver, med krydderdryss.
- Tomatene kan også fylles med kjøttdeig, presset hvitløk og kavring.
- En annen variant er å skjære av lokket, hule dem ut og ta ut innmaten, som blandes med
potetpure, finhakket sjampinjong eller italiensk salat. Sett på lokket og pakk inn i
folie eller sett på aluminiumsbrett. |
|
PAPRIKA
- Paprika er like godt grillet som rå. Sammen med andre grønnsaker
også. En grønnsakspakke kan anbefales. En blanding av paprika, løk, sjampinjong, squash
og tomater i biter, pakket i folie med litt olivenolje, salt og provencekrydder. Grilltid
ca. 20 min.
- Fylt paprika er en rett i seg selv. Del paprikaen på langs og fjern frøene. Fyll i
kjøttdeig tilsatt krydder, presset hvitløk og finhakket løk og / eller sjampinjong og
små paprikabiter. Et par ostebiter på toppen gjør seg. Grilltiden beregnes til
1215 min. på smurt aluminiumsbrett eller smurt aluminiumsfolie. Den skal med andre
ord ikke pakkes inn. |
|
|
|
MAIS
Maiskolber kan stekes både med og uten folie. Den blir ekstra saftig
foliestekt med en god klatt smør og får fin smak med et dryss salt og pepper. Beregn ca.
20 min. |
|
SJAMPINJONG
Bruk helst litt stor sjampinjong. Lag en marinade av olivenolje,
presset hvitløk, salt og pepper. Hell marinaden i en liten plastpose og la sjampinjongen
få godgjøre seg der. Grill med stilken ned i to min., og la dem så ligge på svak varme
(på siden av grillen) i ca. 1012 min. |
|
|
|
PURRE
Purre med bacon er en fin kombinasjon.
Rens og skjær purren i 510 cm lange kubber. Forvell dem knapt møre i saltet vann.
Surr inn den godt avrente purren med bacon og fest med tannpirker. Stek på grillen i ca.
5 min. |
|
BANANER
Lager man fylte bananer, skal de ikke skrelles før de legges på
grillen. Skallet fungerer som kokekar. Skjær et dypt snitt på langs. I snittet kan man
fylle:
- Grovt revet kokesjokolade.
- Grovt revet sjokolade og hakkede nøtter / mandler.
- Honning.
Grilltiden beregnes til 1015 min. Bananskallet skal være helt svart. Fylte,
grillede bananer smaker ekstra godt med iskrem til. |
|
|
|
EPLER
Stekte epler har vel de fleste laget i stekeovnen. På grillen er de vel
så gode. Hul ut kjernehuset og fyll med smør, sukker og kanel. Pakk hvert eple inn i
folie og beregn ca. 15 min.
- Fyll det uthulte eplet med honning og rosiner. Pakk i folie og beregn ca. 15 min.
steketid.
- Noe kortere tid bruker man når eplene skjæres i skiver og legges i folie med litt
smør og lagvis med sukker og kanel. En kremklatt eller is gjør ikke retten dårligere.
|
|
APPELSINER
Grillede appelsiner er sikkert noe nytt. Spennende smak både
alene og med is som tilbehør.
- Del appelsinen i to på tvers og dryss med sukker og kanel. Pakk i folie og grill ca. 12
min.
- Del appelsinen i to på tvers og dryss over sukker og kokos. Pakk i folie og grill i ca.
12 min.
|
|
|
|
ANANAS
Pensle ca. 1 cm tykke skiver frisk ananas med olje og grill 23 min.
på hver side. Godt til svinekjøtt og kylling. |
|
GRØNT GRILLSPYD
- Det er bare fantasien og smaken som begrenser hva som kan settes
på et «grønt» grillspyd. Eplebåter, paprikabiter, blomkålbuketter, løkbåter, hele
sjampinjong, agurkbiter, svisker, ananasskiver. Her kan man eksperimentere av hjertens
lyst. Man kan lage rene grønnsakspyd eller blande med pølse, kjøttbiter, kylling eller
lever.
- Et fruktspyd som passer godt til svinekjøtt og kylling, kan f. eks. bestå av vekselvis
eplebiter og svisker. Grilles på svak varme til eplene er møre. |
|
|
|
LITT AV HVERT
Bruk grønnsaker etter sesongen. Noen grønnsaker er det lurt å koke lett
møre først i lettsaltet vann: purrestenger, stangselleri, artiskokker, hel løk, hel
endive, hel hvitløk (blir mild i smaken), fenikkel. Tørk dem og pensle med marinade
(olje, sitronsaft, frisk hakket koriander, salt og pepper). Pensle under grilling.
|
|
|
|
|
|