Grilling av frukt og grønnsaker

Under følger noen tips og råd hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt;
POTETER 
- Poteter har mange variasjonsmuligheter på grillen. Vanligst er å bake dem hele i folie. Lag et snitt i toppen. Pensle med olje og dryss med salt. Pakk inn i folie og legg i glørne. Beregn ca. 30—60 min., avhengig av størrelsen på poteten. 
- Det går selvsagt fortere å dele poteten i to eller fire, eller i skiver. Vil man ha litt ekstra smak og et lekkert sprøtt skall, kan man pensle potetskivene med olje og drysse på krydder (evt. timian, rosmarin, oregano) og legge dem på risten uten eller oppå smurt folie på slutten av steketiden for annen grillmat.

LØK 
I likhet med poteter kan også løk bakes i folie, hel eller i skiver. En smørklatt i folien er ikke dumt eller pensling med olje. Skal den bakes hel, lag et godt snitt i toppen og dryss f. eks. med rosmarin. En skvett rødvin i foliepakken gir raffinert smak. Grilltiden varierer med størrelsen på løken. 20—30 min. er et godt utgangspunkt. Legges foliepakken i glørne, sparer man plass på risten.

TOMATER 
Tomater er flotte å grille. Jo større de er, desto bedre blir resultatet. Bifftomater egner seg spesielt godt. 
Hvis man ikke pakker dem inn i folie (10—20 min.) med litt smør, salt eller krydder (frisk rosmarin, oregano, persille), er det fint å bruke stekebrett i aluminium. Eller smurt folie. Da blir tomatene også brune. På stekebrettet kan de gjerne legges i tykke skiver, med krydderdryss. 
- Tomatene kan også fylles med kjøttdeig, presset hvitløk og kavring. 
- En annen variant er å skjære av lokket, hule dem ut og ta ut innmaten, som blandes med potetpure, finhakket sjampinjong eller italiensk salat. Sett på lokket og pakk inn i folie eller sett på aluminiumsbrett.

PAPRIKA 
- Paprika er like godt grillet som rå. Sammen med andre grønnsaker også. En grønnsakspakke kan anbefales. En blanding av paprika, løk, sjampinjong, squash og tomater i biter, pakket i folie med litt olivenolje, salt og provencekrydder. Grilltid ca. 20 min. 
- Fylt paprika er en rett i seg selv. Del paprikaen på langs og fjern frøene. Fyll i kjøttdeig tilsatt krydder, presset hvitløk og finhakket løk og / eller sjampinjong og små paprikabiter. Et par ostebiter på toppen gjør seg. Grilltiden beregnes til 12—15 min. på smurt aluminiumsbrett eller smurt aluminiumsfolie. Den skal med andre ord ikke pakkes inn.

MAIS 
Maiskolber kan stekes både med og uten folie. Den blir ekstra saftig foliestekt med en god klatt smør og får fin smak med et dryss salt og pepper. Beregn ca. 20 min.

SJAMPINJONG 
Bruk helst litt stor sjampinjong. Lag en marinade av olivenolje, presset hvitløk, salt og pepper. Hell marinaden i en liten plastpose og la sjampinjongen få godgjøre seg der. Grill med stilken ned i to min., og la dem så ligge på svak varme (på siden av grillen) i ca. 10—12 min.

PURRE 
Purre med bacon er en fin kombinasjon. 
Rens og skjær purren i 5—10 cm lange kubber. Forvell dem knapt møre i saltet vann. Surr inn den godt avrente purren med bacon og fest med tannpirker. Stek på grillen i ca. 5 min.

BANANER 
Lager man fylte bananer, skal de ikke skrelles før de legges på grillen. Skallet fungerer som kokekar. Skjær et dypt snitt på langs. I snittet kan man fylle: 
- Grovt revet kokesjokolade. 
- Grovt revet sjokolade og hakkede nøtter / mandler. 
- Honning. 
Grilltiden beregnes til 10—15 min. Bananskallet skal være helt svart. Fylte, grillede bananer smaker ekstra godt med iskrem til.

EPLER 
Stekte epler har vel de fleste laget i stekeovnen. På grillen er de vel så gode. Hul ut kjernehuset og fyll med smør, sukker og kanel. Pakk hvert eple inn i folie og beregn ca. 15 min. 
- Fyll det uthulte eplet med honning og rosiner. Pakk i folie og beregn ca. 15 min. steketid. 
- Noe kortere tid bruker man når eplene skjæres i skiver og legges i folie med litt smør og lagvis med sukker og kanel. En kremklatt eller is gjør ikke retten dårligere.

APPELSINER 
Grillede appelsiner er sikkert noe nytt. Spennende smak både alene og med is som tilbehør. 
- Del appelsinen i to på tvers og dryss med sukker og kanel. Pakk i folie og grill ca. 12 min. 
- Del appelsinen i to på tvers og dryss over sukker og kokos. Pakk i folie og grill i ca. 12 min.


ANANAS 
Pensle ca. 1 cm tykke skiver frisk ananas med olje og grill 2—3 min. på hver side. Godt til svinekjøtt og kylling.

GRØNT GRILLSPYD 
- Det er bare fantasien og smaken som begrenser hva som kan settes på et «grønt» grillspyd. Eplebåter, paprikabiter, blomkålbuketter, løkbåter, hele sjampinjong, agurkbiter, svisker, ananasskiver. Her kan man eksperimentere av hjertens lyst. Man kan lage rene grønnsakspyd eller blande med pølse, kjøttbiter, kylling eller lever. 
- Et fruktspyd som passer godt til svinekjøtt og kylling, kan f. eks. bestå av vekselvis eplebiter og svisker. Grilles på svak varme til eplene er møre.

LITT AV HVERT 
Bruk grønnsaker etter sesongen. Noen grønnsaker er det lurt å koke lett møre først i lettsaltet vann: purrestenger, stangselleri, artiskokker, hel løk, hel endive, hel hvitløk (blir mild i smaken), fenikkel. Tørk dem og pensle med marinade (olje, sitronsaft, frisk hakket koriander, salt og pepper). Pensle under grilling.
     

Besøk;
spaniasidene.com
shopsidene.com




  

 

 

 

 


til oversikt over sidene.com
sidene.com as, Hvitsteinsveien 114, 3174 Revetal
Tlf /Fax 66 90 48 20   Mail 

Produsert med Copyright av AICOM AS

Microsoft Internet Explorer
Disse sidene er designet for minimum skjermoppløsning 800x600