Om Halloween   

 


Halloween -
spøkelses aften,
inntreffer 31 oktober. 

Les også;

Halloween maskeradene
Mannen med gresskarlykten

  
Tradisjonen forbindes vanligvis med USA,
men opprinnelig kommer den fra Irland.

Halloween har i den senere tid også blitt feiret i Norge. Nå er tradisjonen blitt mer til at man kler seg ut, gjerne som noe overnaturlig. Hekser og spøkelser er de mest sentrale skikkelsene i forbindelse med Halloween, men ellers kan alle slags uhyggelige skapninger dukke opp. Barna går gjerne til naboene for å få godteri. Får man ikke godteri, har de lov å å gjøre deg et "spik". Meningen er også at barna skal opptre for å gjøre seg fortjent til godteriet. Halloween skal feires den 31. oktober, og i USA er det like "hellig" å holde det til denne dato, som det er for oss her i Norge å feire 17.mai på den riktige datoen. Det er dog ok med party helgen før (om det ikke faller i helgen) men å gå til husene skal skje den 31.

Vi oppfordrer alle barn til selvsagt å oppføre seg greit.

Opprinnelsen

Det Keltiske folket, som levde på de Britiske øyer og i Nord-Frankrike for mer enn 2000 år siden, markerte overgangen til et nytt år den 1. november. Kelterne mente at det gamle året døde om kvelden den siste dagen i oktober, og det nye året ble født om morgenen dagen etter.

Opprinnelig var det en høsttakkefest, Samhain, hvor solguden ble hyllet for å ha gitt folket den grøde de skulle leve av gjennom en lang vinter. Samtidig ble dødsgudene hyllet i forbindelse med det gamle årets bortgang.
Alle slags onde ånder og spøkelser var selvfølgelig tilstede hele året og over alt, men i forbindelse med årsskiftet samlet de seg og ble farligere enn ellers. De måtte frem fra sine skjulesteder for å bli med inn i det nye året, ellers risikerte de å forsvinne med det gamle.

Med kristendommen ble det innført en All Saints Day (Allehelgensdag) i mai, men i det 9. århundre ble dagen flyttet til den 1. november. Et annet navn for dagen var All Hallows’ Even, som senere ble forkortet til Halloween. All Saints Day ble en fest for den kristne død, men folk ventet fremdeles at spøkelser, hekser og annet uhyggelig skulle dukke opp den 31. oktober.

Les også;

Halloween maskeradene
Mannen med gressarlykten

 

 

 

 

Besøk;
spaniasidene.com
shopsidene.com
  

 

 

 


til oversikt over sidene.com
sidene.com as, Hvitsteinsveien 114, 3174 Revetal
Tlf /Fax 66 90 48 20   Mail 

Produsert med Copyright av AICOM AS

Microsoft Internet Explorer
Disse sidene er designet for minimum skjermoppløsning 800x600