17 mai tog

Togoppstilling barnetoget i Oslo

Togoppstilling Narvik Kommune

Les mer om barnetoget i Oslo
   Litt historie om 17.mai toget

Bjørnstjerne Bjørnsons rolle

Idèen til barnetoget skal visstnok være unnfanget av skolebestyrer P. Qvam, som også i 1869 arrangerte det første toget med elever fra sin skole. Vår store nasjonalromantiske dikter, Bjørnstjerne Bjørnson, som var timelærer ved Qvams skole og også omgangsvenn med skolestyreren, agiterte livlig for barnetoget i avisene og allerede i 1870 var han med å arrangere toget som da talte 1200 gutter. Jentene fikk først være med i toget langt senere. De første jentene som fikk denne æren, var elever ved Ragna Nilsens skole.
 


Barnetoget

Til forskjell fra mange andre land som feirer sin nasjonaldag med store militærparader, har vi i Norge valgt å vise fram vår stolthet og vårt framtidshåp, barna våre.

Alle landets skolebarn går i tog om formiddagen hver 17. mai, med små norske flagg i hendene og fargerike faner som presenterer skolen og klassen deres. Slik har det vært fra starten da det første barnetoget ble avviklet og helt fram til i dag, bortsett fra de 5 krigsårene fra 1940 til 1945 da all slik aktivitet ble forbudt av tyskerne.
Forrest i toget går flaggborgen som det ofte er speiderne på stedet som tar seg av. De aller fleste skolene har også eget skolekorps som er med på å skape stemning og fest over opptoget.
 


Russetoget


Russetoget er et festlig, karnevalspreget innslag i feiringen av nasjonaldagen.
De unge russ, årets avgangskull fra videregående skoles allmenn linje, feirer at de nå skal ta sin examen artium. I sine røde luer og røde «uniformer» (eller blå for de som tar økonomisk linje), driver de i sitt tog ap med fenomener i samtiden. Innslagene varierer sterkt i underholdningsverdi fra det helt platte til det nesten geniale, men iveren og spillegleden er alltid helt på topp.
 


Folketoget (tidligere kalt borgertoget).


Som navnet antyder er dette et opptog for de voksne, men mange barn i forskjellige organisasjoner deltar også med liv og lyst i dette toget. Ettersom barnetoget tradisjonelt går om formiddagen, er det ettermiddagen som er folketogets tid. I moderne tid er det vanlig at medlemmer i diverse ideelle organisasjoner utgjør folketoget. Her er det innslag fra sportsklubber, speidere, religiøse samfunn, store (og små) hobbyorganisasjoner, sangkor og humanitære organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp, for å nevne noen. Flere steder i landet er det tradisjon for å premiere de beste og festligste innslagene i toget.
 

Kilde

Besøk;
spaniasidene.com
shopsidene.com
  

 

 

 


til oversikt over sidene.com
sidene.com as, Hvitsteinsveien 114, 3174 Revetal
Tlf /Fax 66 90 48 20   Mail 

Produsert med Copyright av AICOM AS

Microsoft Internet Explorer
Disse sidene er designet for minimum skjermoppløsning 800x600